wtorek, 28 maja

Konkurs na renowację willi przy ulicy Wieniawskiego rozstrzygnięty

fot. Przemysław Stanula

Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu wyłonił zwycięzcę konkursu na projekt przebudowy budynku przy ul. Wieniawskiego 3 i obiektów jej towarzyszących wraz z zagospodarowaniem terenu dla potrzeb Instytutu Historii Sztuki oraz Wydziału Nauk o Sztuce UAM.

Pierwsze miejsce zdobyła praca przygotowana przez SPA Biuro Projektów.

Projekt zakłada pomieszczenie w willi sal dydaktycznych, przestrzeni socjalnej dla studentów, biur Wydziału Nauk o Sztuce, gabinetów dla pracowników Instytutu Historii Sztuki. Ponadto zagospodarowanie terenu wokół willi w formie dekoracyjnego i rekreacyjnego ogrodu.
W budynku dawnej zwierzętarni zostanie umieszczona czytelnia i część księgozbioru, którego pozostała partia znajdzie się w podziemnych magazynach.
Wszystko to zarazem przy poszanowaniu zabytkowego charakteru budynku i wykorzystaniu elementów jego oryginalnego wyposażenia. Mam nadzieje, że ten odnowiony zespół budynku, położony w najbliższym sąsiedztwie innych, wspaniałych historycznych budynków to będzie „perełka” śródmiejskiej dzielnicy uniwersyteckiej (zamkowej) – mówi profesor Piotr Korduba, dyrektor Instytutu Historii Sztuki.
Zwycięzca otrzyma 30 tysięcy złotych brutto oraz zaproszenie do negocjacji w trybie zamówienia z wolnej ręki. Wizualizacje projektu można oglądać na wystawie w Collegium Minus.
Na konkurs, który UAM ogłosił wspólnie z poznańskim oddziałem Stowarzyszenia Architektów Polskich, wpłynęło siedem prac. Ocenił je Sąd Konkursowy, pod przewodnictwem Prezesa poznańskiego oddziału SARP, Wojciecha Krawczuka.
Sąd konkursowy zwrócił uwagę na ogólnie wysoki poziom prac konkursowych. Podkreślił, że zwycięska praca w najpełniejszy sposób odpowiada potrzebom funkcjonalnym Inwestora. Rozwiązania projektowe proponowane przez autorów nie budzą wątpliwości, co do możliwości ich kontynuacji na kolejnych etapach projektowych, jak i w trakcie samej realizacji obiektu. Członkowie Sądu Konkursowego podkreślili, że na wyróżnienie w pracy zasługują m.in.:
  • logiczne i konsekwentne ułożenie funkcji
  • zaprojektowane udogodnienie funkcjonalne – podziemne połączenie budynków willi i zwierzętarni, przy powściągliwym powiększaniu powierzchni netto budynku
  • lokalizacja biblioteki w budynku zwierzętarni, co umożliwia jej doświetlenie, zapewnienie ciszy i powiązanie z ogrodem wilii
Drugie miejsce w konkursie zajął projekt ARPA Jerzy i Bartosz Gurawski. Trzeci był projekt przygotowany przez UGO Hugon Kowalski.
Historycy sztuki wprowadzą się do nowej siedziby w 2026 roku.

Zanim jednak budynek zyska nowe oblicze, studenci Instytutu Historii Sztuki działający w ramach projektu DARIAH przygotowują jednodniową wystawę “Zabrania się zabraniać”, której wernisaż odbędzie się drugiego października o godzinie 17.

Będzie to ekspozycja plakatów wykonanych przez studentów Instytutu Historii Sztuki (oraz kilku innych kierunków, które mieszczą się lub mieściły się w Collegium Novum) podczas lutowego strajku studentów w 1981 roku.
Plakaty symbolizują ducha społeczności oraz reprezentują optymizm i nadzieję, które charakteryzowały protest, zwłaszcza w wydaniu studentów Instytutu Historii Sztuki. Organizując wystawę w tym miejscu, już teraz chcemy zaznaczać jego obecność na artystycznej i kulturalnej mapie Poznania” – wyjaśniają kuratorzy ekspozycji.
mik

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *